Luinstra Bronbemaling
Home | Nieuws | Bedijfsinfo | Kwaliteit | Producten | Links | Contact | Brandputten | Geothermie

Luinstra Bronbemaling 

Hormann Grondboringen 

Sonic Boortechniek 

GPS Boor & Jet


 

Hörmann Grondboringen: Geothermie met garantie op rendement

Rollecate 61
7711 GG Nieuwleusen

Postbus 28
7710 AA Nieuwleusen

Tel.: 0529 480910
Fax: 0529 485460
E-mail: hormann@luinstra.nl

geothermie en aardwarmte winning zijn een specialisme. Hormann is specialist in geothermie en aardwarmte

Uniek: Geothermie met garantie op rendement

Hörmann doet op het gebied van warmtewinning en geothermie wat nog niemand kan, doet of wil doen. We zijn overtuigd van het kennisniveau en het resultaat van geothermie. We zijn zelfs zo overtuigd van geothermie als toepassing dat we garanties geven. Niet zozeer garanties op materialen - dat zou niet uniek zijn - maar we gaan daarin graag een stap verder door het geven van garantie op rendement! Meer weten? Neem contact met ons op.

Wat is geothermie?

Geothermie is een synoniem voor aardwarmte. Geothermie is een milieuvriendelijke methode van energiewinning. Bij geothermie wordt gebruik gemaakt van de warmte vanuit de aarde. Tot nu toe werd geothermie, of aarwarmte (her)winning, vooral toegepast in vulkanische streken. Een goed voorbeeld van geothermie is IJsland. De aardwarmte / geothermie bevind zich daar zeer ondiep. Dat is onder andere te zien door de aanwezigheid van vele natuurlijke geisers.

 

Geothermie in Nederland

In Nederland is geothermie niet nieuw, hoewel er nog relatief weinig gebruik van wordt gemaakt. Om geothermie in te zetten voor wartewinning of koudeopslag moet over het algemeen dieper worden geboord dan in vulkanische streken. Door de ontwikkelingen in techniek wordt geothermie echter economisch interessanter. Hörmann beschikt over de meest innovatieve technieken om geothermie bereikbaar te maken. Gebruik van geothermie neemt de laatste jaren echter in Nederland ook toe in populairiteit.

In Nederland wordt aardwarmte vooral gebruikt als basisverwarming of koeling. Geothermie concreet gemaakt: op een diepte van ca. 10 meter, bedraagt de aardwarmte het hele jaar door 8 tot 12 graden Celcius. In de zomer is dit grondwater dus uitermate geschikt voor koelingsdoeleinden, in de winter kan het dienen als basisverwarming.

Werking geothermie warmtewinning warmteherwinning

Voordelen van aardwarmte / geothermie

Gebruik maken geothermie vergt relatief hoge aanloopkosten. Tegenwoordig liggen de kosten echter, door de techische ontwikkelingen, een stuk lager. Daarom is geothermie steeds makkelijker terug te verdienen. Een aantal voordelen op rij:

  • Geothermie is niet afhankelijk van olieprijzen, gasprijzen of energiebelasting
  • Geothermie is voordelig: 1 kW elektrische energie levert tot 4 kW verwarmingsvermogen
  • Geothermie wordt door de overheid en sommige energieleveranciers gesubsidieerd
  • Geothermie levert in de zomer, zonder meerkosten, koeling
  • Installaties voor geothermie hebben een langere levensduur dan gebruikelijke installaties
  • De onderhoudskosten voor de verwarmingsinstallatie zijn relatief laag
  • Ruimtebesparing: door de inzet van geothermie hebt u geen schoorsteen, verwarmingsruimte of olietank nodig, enkel de gebruikelijke ruimte voor de verwarmingsinstallatie
  • Na het inbouwen zijn aardwarmtesondes niet meer zichtbaar, er zijn dus geen schadelijke effecten voor de uitstraling van uw gebouwen
  • Aardwarmte / geothermie is altijd beschikbaar en niet afhankelijk van weersomstandigheden of seizoenen
  • Geothermie is bijzonder milieuvriendelijk: geen emissies en geen afval.

Hoe kan geothermie / aardwarmte aangewend worden?

Hörmann werkt voor aardwarmtewinning, of beter gezegd: geothermische energiewinning, met een uniek geothermiesysteem. Om geothermie of aardwarmte aan te wenden, is een permanente verbinding met een ondergronse bron van vitaal belang. Door het geothermiesysteem van Hörmann is deze permanente verbinding gewaarborgd.

Aardwarmtesondes worden verticaal in de grond aangebracht. Een warmtedragermedium circuleert door de sonde, neemt daarbij aardwarmte op en geeft deze af aan de warmtepomp. Deze verhoogt of verlaagt door middel van een thermodynamisch proces de beschikbare temperatuur en geeft deze door aan het verwarmings- en ook mogelijk aan het warmwatersysteem.

Warmtepompen zetten de aardwarmte met behulp van 1 kWh stroom om in 4 kWh en meer verwarmingsenergie, hetgeen wil zeggen dat met 25% input van energie 100% warmte wordt opgewekt.

 

HÖRMANN-aardwarmtesondes ten behoeve van geothermie

Aardwarmtesondes van HÖRMANN worden compleet gemonteerd af fabriek geleverd. De voet van de sondes wordt met behulp van een speciaal daarvoor ontwikkelde lasvoorziening door gecertificeerde lassers op de sondebuis gelast. De productie van de sondes wordt door de Staatlichen Materialprüfanstalt Darmstadt (Rijksinstituut voor de keuring van materiaal) overeenkomstig de SKZ-richtlijn HR 3.26 extern bewaakt en voldoet aan alle gangbare normen. De aardwarmtesondes voor geothermie worden vooraf computergestuurd gelast en zijn voorzien van het 'Erdwärmesonde' certificaat.

gecertificeerde aardwarmtesondes voor aardwarmtewinning of geothermie geothermie aardwarmte - voorraad aardwarmtesondes


Aanbrengen aardwarmtesondes t.b.v geothermie 110 meter diep.

Aanbrengen aardwarmtesondes ten behoeve van aardwarmtewinning of geothermie. geothermie is milieuvriendelijk energie opwekken

De boringen worden gemaakt met een hypermoderne computer gestuurde boormachine. De boormachine en het bijbehorende concept zijn een wereldprimeur op boorgebied.

Meer info over deze wereldprimeur! wereldprimeur(45 kb)

 

aardwarmte sondes aanbrengen geothermie geothermie of aardwarmte is zeer milieuvriendelijk en goed terug te verdienen

De vrachtwagencombinatie met boormachine is voorzien van een Track & Trace systeem. De exacte positie van zowel machine als boorplaatsen kan online en achteraf op het kantoor worden uitgelezen.

boorunit voor geothermie en aardwarmtewinning


Machine op speciaal daarvoor bestemde dieplader.
Retourbron, Hormann beschikt over speciaal materieel om aardwarmtewinning of geothermie voor u bereikbaar te maken

Automatische Buizenmanipulator - door innovatie en automatisering weet Hormann de kosten voor geothermie of aardwarmte binnen de perken te houden. Bovendien is geothermie zeer milieuvriendelijk   De automatische buizenmanipulator in werking.

Combinatie Gelredome - aanleg geothermisch systeem GET system

De buizen worden exact verticaal onder de boorkop geplaatst. Menselijke handelingen zijn hierbij niet meer noodzakelijk.
Plaatsing buizen onder boorkop - innovatieve technieken maken geothermie steeds goedkoper

Boorkop - door automatisch boren wordt gebruik van aardwarmte middels geothermie steeds goedkoper en beter terug te verdienen

De boorkop is uitgerust met vele nieuwe technieken en sensoren welke het automatisch boren mogelijk maken.

De bijbehorende MAN 8x8 vrachtauto is voor zien van een automatisch afzetsysteem voor het probleemloos wisselen van containerbakken
MAN 8x8 met automatisch afzetsysteem'voor geothermie of aardwarmtewinning

Overstortbak  

Boring tot 140 meter diepte met plaatsing van 7 monitoringsfilters in een boorgat t.b.v. saneringslocatie Leusden.

Voorbeeldproject aanwenden geothermie aardwarmte Geothermie heeft een goede terugverdienfactor en is bovendien erg milieuvriendelijk

Na het aanbrengen van de aardwarmtesonde, wordt de ruimte opgevuld met grind bij zandlagen. Bij kleilagen wordt een betonietafdichting gebruikt. De sondes, zoals te zien op de afbeelding rechts, worden uitvoerig getest volgens een speciaal op geothermie geënt protocol.

 

HÖRMANN-verdeelputten

Hörmann maakt enkel gebruik van geoptimaliseerde, volledig af fabriek gemonteerde oplossingen voor het rechtstreeks aansluiten van de aardwarmtesonde en de aansluitleiding naar de waterpomp. De putwand wordt gemaakt van PE. Individuele, maatwerk oplossingen zullen afhankelijk van de afmetingen en uitvoering nauwkeurig geassembleerd worden. Bovendien kunnen deze zonder problemen door twee personen gestransporteerd en ingebracht worden.

 

HÖRMANN sondeverdelers

Modulaire (2-, 3- en 4-voudig) sonde-verdelers 1 ½�, ook verkrijgbaar met flowmeters, zijn speciaal voor het gebruik van aardwarmtesondes ontwikkeld.

De sondes D 25, D 32 en D 40 kunnen het beste en eenvoudig met de voorgemonteerde klemschroefverbindingen worden aangesloten.

geothermie aardwarmte milieuvriendelijke energie, groene energie geothermie verdeelstuk geothermie aardwarmtewinning

Compleet kunststoflasprogramma van Hörmann

Wij bieden kwalitatief hoogwaardige buis- en vormdelen van PE in combinatie met lasmachines en toebehoren aan. Door alle componenten van dezelfde fabrikant te gebruiken wordt de installatie van een voor lange tijd betrouwbaar buizensysteem mogelijk.


Meer weten over geothermie of aardwarmtewinning?

Neem dan snel contact met ons op. We kijken graag samen met u hoe geothermie in uw situatie rendabel kan zijn. Door de innovaties en technische voorsprong van Hörmann, wordt geothermie steeds beter bereikbaar en steeds eenvoudiger terug te verdienen.
 

 

EGB erkend | Raad van Accreditatie | KIWA | VCA | Aboma Keboma